HTML

Túl sokat agyalok

Friss topikok

2012.10.30. 12:21 tulsokatagyalok

Lazanov tanulási módszer

Egy bolgár pszichiáter Georgi Lozanov kísérletei alapján új tanulási módszertant fejlesztett ki.
Lozanov fedezte fel, hogy alfa állapotban, amikor a jobb és bal agyfélteke szinkronban működik, sokkal hatékonyabban lehet tanulni. 


A gyermekek 25%-kal gyorsabban tanulnak, mint a felnőttek és ma már tudjuk, hogy a gyermekek 1-5 éves koruk 90%-át alfa állapotban töltik, így tudják tökéletesen megtanulni az anyanyelvüket. 
Lozanov elkezdte vizsgálni, hogy levihetők-e a felnőtt emberek alfába. Ehhez segítségül hívta a 4 ütemű barokk zenét, melynek ütemeit hallva és megfelelő fényviszonyokat előidézve, nyugodt, csendes körülmények között, az emberek könnyen alfa állapotba kerülnek. 


Az alfa állapotban megtanult dolgok az agy hosszú távú memóriájába raktározódnak el, ezáltal onnan nehezebben törlődnek, azaz nehezebb elfelejtenünk. A mai technikának köszönhetően a brainturbo hálózat tanulóinak körében tett felmérések azt mutatják, hogy az alfa állapotban megtanult szavak és kifejezések mintegy 82%-ára emlékeznek 3 hónap elteltével, még egy hagyományos módszerrel tanult nyelvtanulás esetében ez 36%!

Ezek alapján jogos a kérdés, hogy a sok "nagyon fontos" oktatási kérdés mellett, arra vajon miért nem szánnak időt, energiát és pénzt, hogy az oktatási rendszer módszertanával is foglalkozzanak, illetve fejlesszék. Nem állítom, hogy ez a legmegfelelőbb módszertan, de abban viszont biztos vagyok, hogy akad több olyan amiből okulhatnának pedagógusaink!

Szólj hozzá!

Címkék: tanulás Lazanov alfa állapot tanulási módszertan szuggesztopédia


A bejegyzés trackback címe:

https://tulsokatagyalok.blog.hu/api/trackback/id/tr724878916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása