HTML

Túl sokat agyalok

Friss topikok

2012.05.27. 23:02 tulsokatagyalok

Mindenki BOLDOG akar lenni!

Mindenki egy valamire törekszik, a boldogságra. Ezt lehet, hogy tudatosan, vagy tudat alatt teszi. 

De mi is az a boldogság?

Megkérdeztem pár ismerősömet mit jelent neki az, hogy boldog, mi kell ahhoz hogy boldog legyen. Többségükben a társadalmi elvárásnak és a média átkos tevékenységének megfelelően az anyagi javak birtoklásáról kezdtek el beszélni. Nem értettem egyet velük.

Utána néztem, hogy múltunkban milyen feljegyzések születtek a boldogságról a teljesség igénye nélkül:

"Boldog, akinek hűtlensége megbocsátatott, vétke eltöröltetett. Boldog az az ember, akinek az úr nem rója fel bűnét, és nincs lelkében álnokság." (Zsoltárok 32,1-2)

"Az igazi boldogság forrása önmagunkban rejlik,és mások nem tehetik igazán boldogtalanná azt,aki boldog akar lenni." Rousseau

"Most nincs virág és nincsen napsugár. A kályha verőfénye az egyedüli, ami emlékeztet a nyárra. Azonban nekünk ez is elég. A boldogság békéje van a szívünkben. Mi a boldogság? Mikor a vágyak pihennek. Mikor az ember nem gondol a holnapra, csak bámulja a parazsat félálmos nyugovással, s lelke úgy leng a múltak fölött, mint a tó fölött a madár." Gárdonyi Géza

"A boldogság forrása nem rajtunk kívül, hanem bennünk van." Lev Tolsztoj

Szerintem, mint amatőr szerint:
A boldogság egy lelki állapot, amit nem az anyagi javak birtoklása vált ki. Persze lehetnek gyorsan elillanó, szalmaláng típusú boldogság érzéseink egy új notebook, egy új autó, vagy egy új ház vásárlása után. Az anyagi jómód egy kétélű fegyver ebben az esetben, lehet jól és rosszul használ. Ha valaki okosan használja fel, akkor a világ értékeiből többet láthat, de ha csak a birtoklás vágyát elégíti ki akkor nem jut előrébb. Nem a birtoklás az, ami okozza a boldogságunkat, hanem egy döntés, hogy boldogok akarunk lenni.  Ide vágó idézetet is találtam:

"Emlékezz arra,hogy a boldogság nem attól függ,hogy ki vagy,vagy mi van veled. Egyedül attól függ,hogy mit gondolsz." Dale Carnegie

Felmerül a kérdés, hogy tudom elérni, hogy többet hosszabban lehessek boldog?

"A természet folyvást gondoskodik az emberi boldogság legfőbb eszközeiről. Figyeld meg, mint nő a gabona, mint fakad a bimbó; haladj ziháló tüdővel az eke mögött; olvass, gondolkodj, szeress, mert ezek a dolgok, amik az embert boldoggá teszik." Puskin

Tehát fontos, hogy törekedjünk megtalálni mindenben a szépet a jót és a lehetőséget. Ettől tud boldogabb lenni a napunk. Ezt nem könnyű elsajátítani, de ha gyakoroljuk elérhető, persze vannak olyan részei az életnek, ahol nem lehet alkalmazni, vagy nagyon nehéz. Ilyen esetekben is a megoldást kell keresnünk és nem elkeserednünk, mert az nem csak a saját boldogságunkat, hanem a környezetünkét is tönkre teszi.

Tönkre...
Egymás boldogságát romboljuk mindennap ahelyett, hogy építenénk! Építeni lehetne egy-egy kedves szóval, odafigyeléssel, ehelyett leszólunk és személyiségeket amortizálunk a tetteinkkel. 

 

Én is csak boldog akarok lenni. Legyél Te is!
Törekedj rá és segíts másoknak is meglátni a mindennapok apró csodáit! 

"A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság." Buddha

A párkapcsolatban a párok közötti vonzalom, érdeklés idővel csökkenni szokott, de ez nem azt jelenti, hogy a boldogságnak is csökkennie kell! A legfontosabb egymás értékeinek kiemelése és az, hogy a partner életének nélkülözhetetlen részeként érezze magát. Egy kedves kis filmben (Bűbáj) található a következő dal, ami csodásan összefoglalja a lényegét a párkapcsolati boldogságot elősegítő eszközöknek:

 Végkövetkeztetésként talán azt lehetne megállapítani, hogy aki boldog akar lenni az boldog lesz, ha meglátja az élet apró csodáit. Ehhez kellenek apró rögtönzött kedvességek, hogy ezzel segítsünk másoknak is boldogabbá tenni a napját, ami ha sikerül, akkor a miénk is még boldogabb lesz! Sok sikert és ami még fontosabb sok kitartást kívánok mindenkinek ehhez!

Szólj hozzá!

Címkék: boldogság Boldog


A bejegyzés trackback címe:

https://tulsokatagyalok.blog.hu/api/trackback/id/tr924549798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása